Vlietlaan 1-3
1404 CA Bussum
T: 035-6939742
E: info@hetgooiseland.nl

Account

Inloggen | Nieuwe klant?
Winkelmandje

Winkelmandje

0 product(en) € 0,00

>>Kruiden

 

Kruiden

De meeste kruidgewassen en hebben niet veel meer nodig wat zon en water en losse en goede grond waar het water uit weg kan. Ze groeien makkelijk in de tuin maar ook in bakken of potten. Het balkon, het terras of de vensterbank zijn daarom bijna allemaal even goed geschikt als de tuin.
Enkele algemene tips:

  • Bij oriëntatie recht op het zuiden kunt u het best kiezen voor geurige kruiden zoals tijm, bonenkruid, rozemarijn,…
  • Een oriëntatie naar het oosten of westen is goed voor de meeste keukenkruiden
  • Een plaats gericht naar het noorden toe is alleen goed voor peterselie, bieslook en waterkers.
  • Plekken waar het tocht kunt u het best vermijden voor alle soorten.
  • Plant kruiden niet in te zware grond, dan maken ze wel veel groen maar weinig aroma of etherische oliën.


Dichtbij de keuken
Wilt u vooral keukenkruiden telen die dagelijks gebruikt kunnen worden dan kunt u ze het best ook zo dicht mogelijk bij de keuken plaatsen. U heeft hiervoor een oppervlakte nodig van minstens 1,5m² zodat de meeste gebruikte soorten geplaatst kunnen worden..
In een rotstuintje
Mediterrane planten, zoals oregano, tijm, marjolein, rozemarijn en salie voelen zich goed in een rotstuintje.
Op de vensterbank
Bakken op de vensterbank vormen geen enkel probleem en zijn echt goed om kruiden in te plaatsen. Ze genieten hier volop van het licht en van de lucht; echter: kruiden houden niet van teveel wind!
In de woning
Veel kruiden kunnen ook binnen geteeld worden. Een aantal voorbeelden van kruiden die  makkelijk binnenshuis kunnen zijn basilicum, kervel, peterselie, bieslook en tijm. U zet ze best voor het raam in oostelijke of westelijke richting. Vergeet niet  regelmatig voldoende water te geven. In de woning is de lucht altijd droger dan buiten, regelmatig sproeien helpt.
In bloempotten & bloembakken
Bij het kopen van potten kiest u het best met een diameter van ongeveer 20cm. De diepte zal anders zijn van plant tot plant. Kruiden met oppervlakkige wortels zoals tijm of peterselie kunnen makkelijk in een ondiepe pot gekweekt worden. U kunt voor bieslook of peterselie of basilicum een plastic pot gebruiken. De anderen hebben behoeften aan een aardewerk pot. Met regelmaat nakijken of er geen water in de pot blijft staan. Kruiden houden niet van natte voeten! Tussen april en eind september is het aan te raden om te bemesten.

Zaaien of planten

Dikwijls worden kruiden uit zaad gekweekt, dit mislukt al eens en sommigen groeien zo traag dat je soms beter gewoon planten koopt. Bij iets meer ruimte kunt u een stuk zaaien en een ander stuk planten. Zaaien kan vanaf februari in de keuken achter glas of in een serre. In mei plaatst u over in volle grond of in bakken of potten. Jonge planten kunt u dan ook best kopen in de lente. Als de grond te zwaar is, voeg dan wat zand en gebonden kompost toe en als hij kleihoudend is maak je best een draineringslaag van 20 à 30cm in grind. Ontwateren is heel belangrijk want kruiden verdragen geen water dat blijft staan. Kruiden geven een betere en meer smaak naar mate ze meer kunnen genieten van de warmte.

Snoeien
Veel kruiden mogen of moeten gesnoeid worden. Tijm, salie, rozemarijn of laurier werk je bij in het begin van de herfst, dit doe je best op 1/3de hoogte. Pepermunt, citroenkruid en dragon snoei vlak voor de winter tot tegen de grond.

Pluk of knip  kruiden vlak voor ze gaan bloeien. Op dat moment is de concentratie van etherische oliën het hoogst. Kruiden gebruikt u uiteraard het liefst zo vers mogelijk. Maar doordat dit niet het hele jaar door mogelijk is kunt u  ze bewaren. De meest praktische manier om dit te doen is invriezen. Bijvoorbeeld dragon, kervel, basilicum en dille kunt u fijngehakt invriezen. Andere kruiden zoals look, oregano, marjolein en laurier kan je samenbinden in bundeltjes en drogen. Het drogen van tijm, salie en rozemarijn geeft over het algemeen geen goed resultaat.